De Kracht van Dankbaarheid; hoe kunnen stress, burn-out, relatieproblemen, rouwverwerking en jouw algehele gezondheid positief worden beinvloed?

Gepubliceerd op 6 juni 2024 om 10:00

Wetenschap en Effecten

Dankbaarheid is een gevoel dat we allemaal wel eens ervaren, maar wist je dat het ook krachtige voordelen heeft voor onze gezondheid en welzijn; zoals bij stress, burn-out, relatieproblemen of rouwverwerking? Dankbaarheid geeft je de krachtigste energie die ons leven positief kan beïnvloeden. Laten we eens dieper kijken naar wat de wetenschap zegt over dankbaarheid en op welke manier het ons leven positief kan beïnvloeden.

Wat is Dankbaarheid?

Dankbaarheid is het besef en de waardering van de positieve aspecten in ons leven. Dit kan variëren van kleine dingen, zoals een zonnige dag, tot grote gebeurtenissen, zoals het behalen van een doel. Het actief uiten van dankbaarheid kan simpelweg door "dank je wel" te zeggen, een dankbaarheidsdagboek bij te houden, door vriendelijke gebaren te maken naar anderen of door je gewoon bewust ervan te zijn.

Wetenschappelijke Onderbouwing

De wetenschap heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van dankbaarheid. Hier zijn enkele belangrijke bevindingen:

  1. Psychologisch Welzijn

Vergroten van Positieve Emoties: Dankbaarheid verhoogt positieve emoties zoals vreugde, tevredenheid, en hoop. Een onderzoek uitgevoerd door Dr. Robert Emmons, een vooraanstaande dankbaarheidsonderzoeker, toont aan dat mensen die regelmatig dankbaarheids oefeningen doen, zoals het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek, significant gelukkiger en optimistischer zijn .

Verminderen van Negatieve Emoties: Dankbaarheid kan negatieve emoties zoals depressie en angst verminderen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology vond dat deelnemers die dagelijkse dankbaarheidsjournalen bijhielden, minder symptomen van depressie en stress rapporteerden.

  1. Fysieke Gezondheid

Verbeterde Slaapkwaliteit: Dankbaarheid kan bijdragen aan een betere nachtrust. Onderzoek gepubliceerd in Applied Psychology: Health and Well-Being toont aan dat mensen die dankbaarheid beoefenen, sneller in slaap vallen, langer slapen en zich uitgeruster voelen bij het ontwaken .

Verhoogde Immuunfunctie: Dankbaarheid kan de immuunfunctie versterken door de productie van stresshormonen zoals cortisol te verminderen en de productie van positieve hormonen zoals oxytocine te verhogen. Dit leidt tot een betere algehele gezondheid en weerstand tegen ziekten.

  1. Sociale Verbindingen

Versterken van Relaties: Dankbaarheid versterkt sociale banden. Het uiten van dankbaarheid maakt ons vriendelijker, empathischer en genereuzer, wat leidt tot sterkere en meer bevredigende relaties. Dit wordt ondersteund door onderzoek van Dr. Sara Algoe, die ontdekte dat dankbaarheid een belangrijke rol speelt in het initiëren en onderhouden van sociale relaties .

Verbeterde Werksfeer: Dankbaarheid op de werkplek kan leiden tot een betere samenwerking en hogere werktevredenheid. Een studie van het Journal of Positive Psychology toont aan dat medewerkers die dankbaarheid ervaren en uiten, meer betrokken en productiever zijn .

Energie en Trillingsfrequentie

Een interessant aspect van dankbaarheid is de invloed ervan op onze energie en trillingsfrequentie. Volgens sommige wetenschappelijke en spirituele theorieën bestaat alles uit energie, inclusief onze gedachten en emoties. Positieve emoties zoals dankbaarheid hebben een hogere trillingsfrequentie, wat ons helpt om in een hogere staat van welzijn te verkeren.

  1. Verhoogde Energie

Lichamelijke Energie: Dankbaarheid kan onze energie niveaus verhogen. Wanneer we dankbaar zijn, voelen we ons vaak lichter en energieker. Dit komt omdat dankbaarheid stress vermindert, wat ons in staat stelt om meer energie te hebben voor de dingen die we leuk vinden .

Mentale Energie: Dankbaarheid helpt ons ook mentaal scherper en meer gefocust te blijven. Het vermindert mentale vermoeidheid en verbetert de concentratie .

  1. Trillingsfrequentie

Hogere Frequentie: Emoties hebben een specifieke trillingsfrequentie. Negatieve emoties zoals woede en angst hebben een lage frequentie, terwijl positieve emoties zoals dankbaarheid en liefde een hoge frequentie hebben. Door dankbaarheid te beoefenen, verhogen we onze trillingsfrequentie, wat kan bijdragen aan een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit concept wordt vaak besproken in de context van energetische geneeskunde en resonantie theorieën .

Voorkomen van Ziekten

Dankbaarheid kan ook een rol spelen in het voorkomen van ziekten. Hier zijn enkele manieren waarop dit werkt:

  1. Vermindering van Stress en vermijden van burn-out

Chronische Stress Reduceren: Chronische stress en burn-outs zijn bekende risicofactoren voor vele ziekten, waaronder hartziekten, diabetes en kanker. Dankbaarheid helpt stress en burn-outs mede te verminderen door de activatie van het parasympathische zenuwstelsel, wat ons lichaam helpt te ontspannen en te herstellen .

Verlaging van Bloeddruk: Dankbaarheid kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, wat belangrijk is voor het voorkomen van hart- en vaatziekten .

  1. Versterkt Immuunsysteem

Betere Immuunrespons: Een sterk immuunsysteem is essentieel voor het voorkomen van ziekten. Dankbaarheid kan de functie van het immuunsysteem verbeteren door de productie van stresshormonen te verminderen en de productie van positieve hormonen zoals oxytocine te verhogen .

Minder Ontstekingen: Dankbaarheid kan ontstekingen in het lichaam verminderen, wat bijdraagt aan de preventie van chronische ziekten zoals artritis en inflammatoire darmaandoeningen .

  1. Betere Slaap

Verbeterde Slaapkwaliteit: Goede slaap is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid. Mensen die dankbaarheid beoefenen, rapporteren vaak een betere slaapkwaliteit, wat bijdraagt aan een sterker immuunsysteem en een betere algehele gezondheid .

Conclusie

Dankbaarheid is meer dan alleen een gevoel; het is een krachtig instrument dat onze gezondheid, ons welzijn en onze relaties kan verbeteren.

Bovenstaande is absoluut niet volledig aangezien je bij uitdagingen als stress, burn-out, relatieproblemen of bijvoorbeeld rouwverwerking een volledige (holistische) benadering dient te hanteren. Maar dat dankbaarheid een van de fijne gratis hulpmiddelen is die er zijn, die grote positieve impact kan hebben, is een feit.

Er valt zoveel over dankbaarheid te zeggen. Doel van deze blog is om je aan het denken te zetten en dat je zelf eventueel verder onderzoek doet. In een volgend blog zal ik het hebben over hoe en op welke manier je dankbaarheid kunt oefenen en kunt inzetten in je eigen leven.

Start vandaag nog met dankbaarheid en merk zelf de voordelen op!

Bronnen:

  1. Harvard Health Publishing
  2. American Psychological Association
  3. Sleep Foundation
  4. Journal of Personality and Social Psychology
  5. Energy Psychology Journal
  6. Mayo Clinic
  7. Journal of Behavioral Medicine
  8. American Journal of Cardiology
  9. Nature Reviews Immunology

Reactie plaatsen

Reacties

Vinodh Beharie
een jaar geleden

Olaf, super goed van je! Wil je ook laten weten dat ik jou als mijn leidinggevende enorm waardeerde hoe jij mij hebt gesteund op de momenten dat ik dat ook nodig had. Je bouwt dit nu verder door en hoop dat iedereen die bij je aanklopt ook dit van je zal mogen zeggen :-).
Heel veel succes!

Filomena
een jaar geleden

Wat leuk Olaf. Heel veel succes en dat je jouw licht op veel mensen mag overbrengen.Liefs,